Založ si blog

Veľké zadlžovanie je cesta do pekla

Zo všetkých strán počúvame, akou krízou trpí Grécko. Krajina, ktorá je dlhodobo vyhľadávanou destináciou dovolenkárov, sa stáva zo dňa na deň väčšou príťažou pre členské krajiny eurozóny.

Zrazu sa začína demaskovať úspešný príbeh slnkom zaliateho Grécka, dlhodobo si žijúceho nad pomery. My Slováci sa môžeme pýtať, či je normálne, aby dôchodok poštárky bol 3 500 EUR alebo či je normálne, že plat učiteľa je porovnateľný s platom učiteľa v Nemeckej spolkovej republike. A to už ani sa nebudem zamýšľať nad tým, že členská krajina v Európskej únii dáva zamestnancom v štátnej správe 24 mesačné odstupné, príplatok za používanie počítača alebo príplatok za včasný príchod do práce. Hoci prebujnenosť aparátu nášho štátu je často krát zarážajúca, tak ani zďaleka sa nemôžeme porovnávať s absurditami Grécka. Postupne sa dozvedáme, že v obdobnej situácii, pokiaľ ide o tvorbu dlhu je aj Portugalsko, Španielsko, Taliansko ba dokonca i Írsko, ktoré nám ešte prednedávnom bolo dávané za príklad.

Pozorujúc rôzne výskumy verejnej mienky o tom, či je potrebné požičať finančné prostriedky Grécku mi dávajú za pravdu v mojom vlastnom názore. I ja som jeden z tých, ktorý by v prípade možnosti rozhodnúť o pôžičke pre iracionálne sa zadlžujúce Grécko povedal nie.

Možno, že by stálo za úvahu prijať rozhodnutie, že krajiny ohrozujúce menovú stabilitu by mali byť sankcionované podstatne tvrdšie. Je nesprávne, ak žijeme na úkor budúcnosti. Som rád, že i napriek problémom, ktoré sú príznačné pre akékoľvek vládnutie v demokratickom štáte, stále sme krajinou zodpovednejšie pristupujúcou k vlastnej budúcnosti. Zostáva len dúfať, že predvolebné sľuby, nech budú akokoľvek lákavé, tak po voľbách sa stanú súčasťou histórie a reálna politika bude zodpovedať možnostiam  verejných financií, s ktorými náš štát disponuje. Slovensko potrebuje  zodpovednú politiku v oblasti sociálnej pomoci, zdravotníctva , školstva , kultúry environmentalistiky, vedy a výskumu, obrany, bezpečnosti, i energetiky. Všetko však  musí zohľadňovať reálne možnosti štátu.

Parlamentné voľby sa blížia

16.03.2010

Parlamentné voľby sa blížia, čo je vidieť na radikalizácii postojov jednotlivých politikov, zvýrazňujúcej sa vulgarizácii ako aj v predkladaní v tomto čase účelových a väčšinu ľudí rozdeľujúcich návrhov zákonov. Jeden z ostatných bol aj zákon o vlastenectve , ktorý rozdelil spoločnosť na vlastencov a tých, ktorí sa tiež cítia byť vlastencami ale [...]

Efektívnejšia verejná správa II.

10.03.2010

Úspora verejných financií vytvára priestor pre efektívnejšie vynakladanie peňazí daňových poplatníkov v systéme verejnej správy. Aj keď do značnej miery je pravdou, že veľa krát dochádza k ich plytvaniu najmä málo efektívnym verejným obstarávaním, sú aj ďalšie možnosti, kde je možné šetriť. Jedným z nich je aj zníženie počtu poslancov v regionálnej [...]

Efektívnejšia verejná správa

10.03.2010

Hospodárska kríza vyvoláva čoraz častejšie otázky, ako a kde šetriť vo verejných výdavkoch. Diskusie politikov sa zameriavajú na ministerstvá a orgány štátnej správy. Nemenej dôležitou je však oblasť samosprávy. Vzhľadom na doterajšie pôsobenie v komunálnej a regionálnej politike si dovolím tvrdiť, že je dosť príležitostí šetriť i tu. Z 2930 obcí a miest [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6706x
Priemerná čítanosť článkov: 1677x

Autor blogu

Kategórie